Fysiotherapie FIT Krommenie behandeld ook voet en enkelklachten!

Klachten van voet en enkel

Hieronder vind u in het kort informatie over de meest voorkomende problemen aan de enkel of voet die wij vaak zien in onze praktijk. Meer informatie over andere voet- en enkelaandoeningen kunt u vinden op onze websitepagina aandoeningen op alfabet Heeft u nog vragen of meer informatie nodig? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen via telefoon 075-621070 of mail naar ons.

Achillespeesklachten

In het dagelijks leven en ook tijdens het sporten kan de achillespees overbelast raken. Overbelasting kan bijdragen aan veranderingen in de structuur van de achillespees. Hierbij kan de pees verdikt raken of er kan sprake zijn van vermindering van de kwaliteit van de pees (degeneratie). Onderzoek van deze klachten heeft laten zien dat er geen sprake is van ontstekingsverschijnselen. Daarom wordt er over een tendinopathie of tendinose gesproken in plaats van tendinitis. De klachten zijn meestal een geleidelijk ontstane pijn in de pees. Eerst is de pijn alleen bij het belasten van de pees, maar later ook in rust. Daarnaast zijn specifieke kenmerken als ochtendstijfheid van de pees maar ook startproblemen bij het beginnen van activiteiten. Er kan ook een zwelling rondom de pees aanwezig zijn.

Hielpijn

Hevige, aanhoudende pijn onder de hiel wordt veelal aangeduid met het begrip ‘hielspoor’. Deze benaming wordt beter begrepen dan de werkelijke naam “Fascitis Plantaris” De pijn wordt veroorzaakt door een niet-bacteriële ontsteking aan het peesblad. Veelal is dit het gevolg van overbelasting. De kenmerkende klacht bij een hielspoor is een nauwkeurig aan te wijzen, felle pijn onder de hiel. Een irritatie van dit peesblad kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld: 

  • overmatige  spanning in de kuit of verkrampingen in de kuit;
  • verandering van schoeisel of ondergrond;
  • lichte standsafwijking van de voeten (holvoet/platvoet);
  • verminderde beweeglijkheid enkel (heffen voet);
  • overgewicht

Verzwikking van de enkel (Inversietrauma)

Als de voet te ver naar de binnen- of buitenkant beweegt, kan de enkel verzwikken. Om de enkel te verstevigen, zit er normaal gesproken een gewrichtskapsel omheen. Samen met de pezen en enkelbanden voor zorgt het kapsel dat de enkel stabiel blijft. Wanneer de enkel verzwikt, rekken (vaak) de buitenste enkelbanden uit en ontstaan er kleine scheurtjes. Op het moment van de verzwikking kunt u het gevoel hebben gehad dat er iets scheurde of knapte. Tijdens en direct na de verzwikking is er hevige pijn aan de voorzijde en aan de zijkant (meestal buitenkant) van de enkel en de voet. (Hard)lopen is vaak moeilijk of bijna onmogelijk. Afhankelijk van de ernst ontstaat er (snel) zwelling ten gevolge van de optredende bloeding. Een bloeduitstorting, klein of groot, is een sterke aanwijzing voor het aanwezig zijn van een scheur. Vrijwel alle passieve bewegingen kunnen pijnlijk zijn door zwelling en rek van de enkelbanden. De kans op een verstuikte enkel neemt toe als u:

  • een verminderd gevoel voor evenwicht heeft;
  • wandelt, loopt of sport op ongelijke grond ;
  • sporten beoefent waarbij mensen tegen elkaar botsen zoals volleybal of (zaal)voetbal;
  • al eerder een verstuikte enkel heeft gehad.

Artrose grote teen

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit is gegaan. Het kraakbeen is dunner en zachter geworden. Dit proces kan in alle gewrichten optreden.
Maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals onderrug, knieën, heupen, enkels en het grote teen gewricht. De kwaliteit van het kraakbeen is al enige tijd dunner aan het worden voordat u klachten krijgt. Indien er artrose aanwezig is in het gewricht van de grote teen leidt dit meestal tot een bewegingsbeperking. We noemen de bewegingsbeperking in het grote teen gewricht; hallux limitus. Wanneer er helemaal geen beweging meer mogelijk is in het grote teen gewricht noemen we dit hallux rigidus. Artrose in het het grote teengewricht gaat vaak samen met een scheve grote teen, ook wel hallux valgus genoemd.

Arjen van Vuure en Evelien de Groot zijn onze fysiotherapeuten gespecialiseerd in enkel- en voetklachten.